Nybegynner på supermat?

Hver dag møter Elin Falkenhall kunder som har lyst til å prøve supermat. De kikker seg rundt i butikken, og utforsker spekteret av supermatprodukter som finnes hos Sunkost. Men hvor skal man begynne? Elin, vår supermatekspert, har satt sammen tre produkter en supermat-nybegynner bør starte med.


– Som nybegynner bør man etterse sitt daglige kosthold, og finne «hullene» som mangler. De aller fleste har for surt miljø i kroppen, dårlig fordøyelse og mange ønsker også mer energi. Store deler av mat som selges i dagligvarebutikkene er hel- eller halvfabrikata, ofte næringsfattige, sier Elin og legger til:

– Dette indikerer at Supermat er akkurat det vi trenger for å kunne leve litt bedre. Alle har behov for ekstra næring, da får man mer energi, kroppen fungerer i sin helhet bedre, også hodet! 

Hva er supermat?

Supermat er matplanter med eksepsjonelle næringsverdier, gjerne kombinert med egenskaper som er gode for helsen vår. Begrepet «supermat» er kun en måte å klassifisere de aller beste matplantene våre på. Utvalgte frukter, grønnsaker, gress, bær, røtter, alger og frø, nøtter og urter utgjør den mest kjente supermaten.

Hvordan starter man med supermat?

Start forsiktig og på laveste dosering dersom supermat er nytt for deg. Når du har fått mer erfaring med supermat; lytt gjerne til kroppen din.

Det enkleste å starte med er en supershake. Bruk en juice du liker, vann, ev. litt frukt, og supermatingrediensene. Bruk blender, shaker eller stavmikser. Du kan også bare anvende vann sammen med supermaten.

Når du skal blande supermat, velg gjerne juicer som er rundere i smak, som eksempelvis eple, pære, mango, banan, og grønnsaker. Prøv deg frem. Husk at juice inneholder mye sukker, så trapp gjerne ned på mengden juice ettersom du blir vant til smaken på supermaten. Du kan også bruke melk, nøttemelk, rismelk, havremelk og lignende. Dersom du bruker frukt, bruk blender eller stavmikser.

Dette er mat, så mengdene er veiledende. Du kan bruke mindre eller mer, avhengig av hvordan kroppen din responderer og hva du selv ønsker.

Starterkit for nybegynnere

For nybegynnere anbefaler Elin to produkter som kan være smart å starte med.

Amla – C er et naturlig vitamin C tilskudd. Dette tilskuddet er viktig fordi:

  • vitamin C er en antioksidant som beskytter cellene våre mot oksidativt stress.
  • det vedlikeholder og produsere både knokler og brusk. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for knoklenes og bruskens normale funksjon
  • det er godt for immunforsvaret. Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon

Purely Greens er naturlig og ren blanding av næringsrike gressorter.

  • Inneholder proteiner, mineraler, vitaminer, enzymer, sporstoffer og klorofyll. Den inneholder nesten alle B-vitaminene, A- og C-vitamin,. Den har en antioksidanteffekt, fordi innholdet av C-vitamin beskytter cellene mot oksidativt stress. 
  • Den er også rik på jern, som bidrar til å motvirke tretthet og utmatting og som sammen med vitamin C støtter immunforsvarets normale funksjon.
  • Produktet er tilsatt spirulina-algen for et enda bredere næringsspekter.