Rødgjæret ris for lavere kolesterol

Har du høyt kolesterol? Kosttilskudd med rødgjæret ris inneholder stoffer som kan ha en kolesterolsenkende effekt.


Svært mange nordmenn har for høye kolesterolverdier. Høyt kolesterol er en risikofaktor for hjerte- og karsykdom. Mer enn 500.000 nordmenn bruker i dag kolesterolsenkende medisiner. Det er vanligst å ta medisiner av typen statiner. Det er imidlertid ikke alle som tåler statin-medisinene. Rødgjæret ris kan være et godt alternativ for noen.

Hvit ris som er gjæret

Rødgjæret ris har vært brukt i årtusener i tradisjonell kinesisk medisin. Den røde risen er egentlig hvit ris som har blitt gjæret av soppen Monascus purpureus. Av den fermenterte, røde risen lages et ekstrakt som brukes i kosttilskudd.
Når risen gjæres, dannes det virkestoffer som kalles monakoliner, blant annet monakolin K. Monakoliner er en type statiner. På samme måte som statinene i de mest brukte kolesterolsenkende medisinene, kan monakolinene virke kolesterolsenkende. Monakolin K er faktisk kjemisk sett identisk med lovastatin, som er en vanlig statin i kolesterolsenkende medisiner.

Det skadelige LDL-kolesterolet

Høyt kolesterol skyldes som regel for mye mettet fett og sukker i kosten, og for lite fysisk aktivitet, men det kan også være arvelig. Som kjent er det LDL-kolesterolet som er skadelig og kan føre til tette blodårer og blodproppdannelser. HDL-kolesterolet har på sin side en motvirkende effekt på det skadelige LDL-kolesterolet.

Rødgjæret ris kan bidra til å redusere det skadelige LDL-kolesterolet i blodet. Tilskudd med rødgjæret ris kan derfor være nyttig for deg med høyt kolesterol. I tillegg inneholder fermentert rød ris umettede fettsyrer. Umettede fettsyrer har som kjent en positiv innvirkning på blodets kolesterolsammensetning.

Få kjente bivirkninger

Ifølge studier på rødgjæret ris så langt, skal bivirkningene være milde. Personer med økt risiko for bivirkninger ved medisiner med statiner, tåler noen ganger rødgjæret ris. Forskningen på bivirkninger av tilskudd med rødgjæret ris, er imidlertid fortsatt i en noe tidlig fase.

Ønsker du å prøve et tilskudd med rødgjæret ris, bør du velge et tilskudd med dokumentert mengde monakolin K. Noen tilskudd med rødgjæret ris inneholder lite av dette virkestoffet.

Du kan for eksempel prøve Bio-Rødris Naturell fra Pharma Nord hos Sunkost. Her er innholdet av monakolin K 2,5 mg per tablett. Kosttilskuddet er kontrollert for miljøgifter som for eksempel citrinin.