Sukrin: Ofte stilte spørsmål

Sukrin er en sukkererstatning du sikkert har sett i hyllene før. Men er Sukrin naturlig? Er det sunt? Er det godkjent i Norge? Her får du svar på de mest stilte spørsmålene om Sukrin.


Hvorfor bruke Sukrin som sukkererstatning

Den amerikanske professoren Robert Lustig omtaler sukkerposen de fleste av oss har i kjøkkenskapet for «den hvite giften». I sin bok «Søtt og farlig – den bitre sannheten om sukker omtaler han raffinert sukker som avhengighetsdannende. Sukker kan i store mengder være uheldig for kroppen og tilfører mange kalorier, men ingen nyttige næringsstoffer.

Det finnes mange alternativer til hvitt, raffinert sukker i helsekost. Når man erstatter sukker i matlaging er det viktig å ta hensyn til produktenes egenskaper og søtningsgrad sammenlignet med sukker. Enkelte sukkererstatninger er flere hundre ganger søtere enn sukker, og må doseres i langt lavere mengder. I denne artikkelen legges det fokus på Sukrin. Sunkost har flere Sukrinprodukter med ulike søtningsgrader for ulike bruksområder. Prøv deg frem og finn din favoritt eller se andre søtningsalternativer.

Økologisk Sukrin består kun av økologisk erythritol. Det er tannvennlig og virker som en antioksidant i kroppen.
Søtningsgrad: Det er litt mindre søtt enn sukker (ca 70 % av sødmen).
Bruksområde: Kan brukes alle steder du ville brukt strøsukker: over bær, frokostblanding, grøt, i varm drikke m.m.
Kalorier: 0


Sukrin består av erythritol og har konsistens som strøsukker.
Søtningsgrad: Litt mindre søt enn vanlig sukker.
Bruksområde: Perfekt alle steder du ville brukt strøsukker og til koking, baking og sylting.
Kalorier: 0

Sukrin:1 består av erythritol og steviol glykosider.
Søtningsgrad:  Like søtt som sukker.
Bruksområde: Kan brukes alle steder du ville brukt strøsukker og er ideelt til baking.
Kalorier: 0
 

SukrinMelis  består av erythritol og steviol glykosider.
Søtningsgrad:  Samme søtningsgrad som vanlig melis.
Bruksområde: Velegnet til kaker og desserter som ikke skal stekes (f.eks. ostekake).Pisket krem, ostekrem, smørkrem, sjokoladeglasur, o.l. Dekorasjon/dryss. Perfekt på et LCHF kosthold.
Kalorier: 0

Sukrin Gold består av erytritol, tagatose, glyserol, malt-ekstrakt og steviol glykosider (stevia). Rund med fyldig smak.
Søtningsgrad:  Samme søtningsgrad som vanlig sukker.
Bruksområde: Erstatter både hvitt og brunt sukker. Perfekt i varme drikker, over yoghurt, i desserter, raw-food og baking.
Kalorier: Kun 8 kalorier per 100g.

Svar på ofte stilte spørsmål om Sukrin:

Er Sukrin naturlig?

Ja, Sukrin er basert på sukkeralkoholet erythritol som finnes naturlig i blant annet pærer, meloner og sopp. Det finnes også i fermenterte matvarer som ost, vin og soyasaus. Både stevia og Sukrin er 100 % naturlige produkter. Utvinningen stoffene foregår i naturlige prosesser og det finnes ingen kunstige tilsetningsstoffer i Sukrin+.

Er Sukrin det samme som fruktose/fruktsukker?

Nei. Fruktose er en sukkerart med 400 kalorier per 100 gram, akkurat som vanlig sukker. Sukrin er ikke en sukkerart og har 0 kalorier.

Er Sukrin karbohydrater?

Både ja og nei. Sukrin regnes som et karbohydrat, men oppfører seg annerledes enn andre karbohydrater som sukker eller stivelse. Sukrin blir ikke benyttet som energi i kroppen. Den utskilles ubrukt gjennom urinen. Dette gjør at Sukrin passer godt ved for alle som vil unngå unødvendige karbohydrater og de som foretrekker lavkarbokosthold.

Er det trygt å spise Sukrin under svangerskap og amming?

Sukrin passerer gjennom fordøyelsessystemet så og si uten å bli tatt opp av kroppen. Det har derfor svært liten til ingen innvirkning på blodsukkeret, eller kroppen for øvrig. Er du gravid eller ammende og er i tvil, anbefaler vi deg å rådføre deg med lege.

Hvordan blir Sukrin fremstilt?

Fremstillingen skjer ved en naturlig gjæringsprosess (fermentering), hvor man bruker druesukker som råstoff. Dette er samme metode som brukes for å lage blant annet vin og yoghurt. I etterkant av denne gjæringen blir produktet renset, oppvarmet og filtrert, slik at det ikke er noe spor av gjær igjen. Det er derfor helt trygt å bruke Sukrin, også dersom du ikke tåler gjær/sopp eller har Candida-intoleranse.

Er Sukrin godkjent i Norge?

Ja, Sukrin (erythritol) ble godkjent i EU (og Norge) sommeren 2006, etter en grundig vurdering.

Hva er holdbarheten?

Sukrin er merket med en “best før dato”  som er 3 år etter produksjonsdato. I praksis har Sukrin tilnærmet ubegrenset holdbarhet, akkurat som vanlig sukker.

Se andre Sukrin produkter