Spirulina – den næringsrike algen

Spirulina er et av verdens mest populære kosttilskudd. Det er svært rikt på proteiner, samt på viktige vitaminer og mineraler.


Spirulina inneholder mye proteiner. Hele 55-70 prosent av tørrvekten består av proteiner. Proteinkvaliteten er ansett som veldig god og kan sammenlignes med proteinene i egg. Her får du alle de essensielle aminosyrene. Proteiner bidrar til vekst i muskelmasse og til å opprettholde muskelmasse.

Hva er spirulina?

Spirulina er en slekt av blågrønnalger. Algene er encellede mikrober, og de danner spiralformede celletråder. Disse algene finnes i ferskvann, brakkvann og saltvann.
Akkurat som hos planter, foregår det fotosyntese i blågrønnalger, de kan altså produsere energi fra sollys.

Brukt i århundrer

Noen arter finner du i tropiske innsjøer. Visste du at det høye innholdet av fargestoffet karotenoider i alger bidrar til å gi farge til fjærene hos flamingoer?
Spirulina har i lang tid vært brukt i kosthold og folkemedisin i Mellom-Amerika og i Afrika. I Mexico har algen vært brukt helt siden Aztekernes tid.

Rik på B-vitaminer

I tillegg til en høy andel proteiner, inneholder spirulina viktige vitaminer og mineraler.
Algen er spesielt rik på B-vitaminer, blant annet B1 (tiamin), B2 (riboflavin) og B3 (niacin).
Tiamin, riboflavin og niacin kan alle bidra til normal energiomsetning og nervesystemets normale funksjon. Riboflavin kan også bidra til å opprettholde normale slimhinner, normal hud, normalt syn og normal omsetning av jern.I tillegg kan riboflavin bidra til å beskytte cellene mot oksidativt stress, og vitaminet kan også bidra til å redusere tretthet og utmattelse.Niacin kan også bidra til normale slimhinner og normal hud, samt til å redusere tretthet og utmattelse.
Algen inneholder også vitamin C. Vitamin C bidrar til normal energiomsetning, til nervesystemets normale funksjon og til immunsystemets normale funksjon. Videre bidrar vitamin C til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon.

Mineralrik

Spirulina er også rik på viktige mineraler for kroppen, som jern, kalsium, kalium, magnesium, fosfor, kobber og mangan.
Jern kan bidra til normal energiomsetning, og til normal transport av oksygen i kroppen. Jern kan også bidra til å redusere tretthet og utmattelse.
Kalsium kan bidra til å opprettholde normale knokler, samt til normal muskelfunksjon.
Kalium kan bidra til nervesystemets normale funksjon.

Omega-fettsyrer

Algen inneholder både omega-6- og omega-3-fettsyrer. Disse fettsyrene er kjent for å være sunne fettsyrer for kroppen.
Spirulina er altså næringsrikt og gunstig å bruke når du ønsker å berike kosten. Produktet også egner seg når du prøver å gå ned noen kilo, da spirulina inneholder få kalorier til tross for at den er proppfull av næring.

Pulver i smoothien – og tabletter

Algen finnes blant annet som pulver og som tabletter. For deg som ikke er glad i smaken av spirulina, er tablettene et godt alternativ. Pulveret kan blandes i en smoothie, juice eller shake. Sunkost har flere varianter av algen i pulverform og i tablettform.
Her har du en næringsrik, grønn smoothie med spirulina:

Spirulina-smoothie

  • 1-2 ts Supernature Spirulina
  • 10 cm agurk
  • 2-3 håndfuller med spinat
  • 1 cm frisk ingefær
  • 3 dl eplejuice
  • Saft av lime
  • Isbiter

Bland alt i en blender, og smoothien er klar.