Fordelene med proteinpulver, kreatin og magnesium

Du er kanskje en av mange som tenker at proteintilskudd og kosttilskudd for trening ikke passer for deg, men vet du fordelene det kan gi?Proteinpulver

Du har helt sikkert hørt om proteinpulver før. Kanskje er du en av de som bruker dette jevnlig, eller kanskje er du en av de som er litt mer skeptisk? Det som er greit å avkrefte er at proteinpulver ikke er noe vidundermiddel som fungerer bedre enn protein i vanlig mat. Derimot er det et supert tilskudd for å få i seg nok protein i løpet av dagen. 

Protein har mange viktige oppgaver i kroppen som blant annet å bygge, vedlikeholde og restituere muskelmasse samt å opprettholde normal beinbygning. Derfor er det viktig at man passer på å få i seg nok protein gjennom kostholdet, eller tar tilskudd av proteinpulver i tillegg til et sunt og variert kosthold.

Proteinpulver er det mest utbredte tilskuddet for de som ønsker best mulig utbytte av sin trening. Det viktigste tidspunktet for å ta proteinpulver er rett etter trening. Proteinpulver fungerer like bra om målet ditt er å trene som et bidrag til å opprettholde vekten, eller om du ønsker å bygge muskulatur. Det viktigste tidspunktet for å ta proteinpulver er rett etter trening.

Fordelen med proteinpulver:

  • Nyttig etter trening for å unngå å bryte ned musklene.
  • Enkelt å tilberede – man kan bare blande det med melk, eller tilsette det i smoothier.
  • Enkelt å ha med seg på trening, eller reise.
  • Fås i mange forskjellige smaker.

Hvor mye protein trenger du?

  • Proteinbehovet til en person er avhengig av aktivitetsnivået og kroppsvekten til den enkelte.
  • Helsedirektoratet anbefaler at proteiner utgjør mellom 10-20 prosent av energiinntaket hver dag. Fra 65 års alder bør protein bidra med 15–20 prosent av energiinntaket

Kreatin   

Kreatin er et stoff som finnes naturlig i kroppens muskler. Kreatin øker den fysiske prestasjonen under gjentatte kraftanstrengelser under kortvarig, høyintensiv trening. Kroppen danner 1-2 gram kreatin daglig, men kreatin finnes også naturlig i matvarer – spesielt rødt kjøtt. I følge bedretrent.no må du derimot innta ca 1 kg rødt kjøtt for å få 5 gram (1 teskje) med kreatin. I henhold til Helsedirektoratets anbefalinger bør inntak av mengde rødt kjøtt begrenses til 500 gram per uke.

Fordelen med kreatin:

  • Et av de kosttilskuddene på markedet som det har vært forsket mest på og studier viser at det er effektivt.
  • Kan bidra til økt styrke og kraft i øvelser med maksimal intensitet og kort varighet.

Magnesium

Magnesium er viktig for muskler og benbygningen. Kosttilskuddet magnesium kan hjelpe ved lette kramper i beina da det bidrar til normal muskelfunksjon og til nervesystemets normale funksjon. I tillegg bidrar det til å opprettholde normal beinbygning. Magnesium brukes ofte ved nattestid eller i forbindelse med trening.