Derfor trenger du vitamin D

Vi trenger vitamin D blant annet for å opprettholde et normalt immunforsvar og et normalt skjelett. Mange får for lite vitamin D, spesielt om høsten og vinteren. Da kan kosttilskudd med vitamin D være et godt alternativ. Les om hvorfor D-vitamin ikke bare er D-vitamin og hvilke kilder og kosttilskudd som finnes.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard & Monica Mathisen

Solskinnsvitaminet

Vitamin D (kolekalsiferol) er et fettløselig vitamin som også kalles solskinnsvitaminet, fordi kroppen kan danne D-vitamin selv når solens UV-stråler skinner på huden i sommermånedene.

I vinterhalvåret er det imidlertid ikke tilstrekkelig med sol her i Norge. Du kan dermed utvikle vitamin D-mangel i den mørke årstiden. Det er derfor nyttig å ta tilskudd i vinterhalvåret, å ta D-vitamin i alle måneder med "R" i navnet, det vil si fra september til april.

For immunforsvaret og skjelettet

Vitamin D er et svært viktig vitamin for immunforsvaret. Vitaminet bidrar til å opprettholde et normalt fungerende immunforsvar. Vitamin D er også viktig for skjelettet da det bidrar til normalt opptak og utnyttelse av kalsium og fosfor, som bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner.

Les mer om hvor mye vitamin D du trenger nedenfor bildet.

Vitamin D kommer som tabletter, kapsler og som flytende tilskudd, her som tabletter.

Så mye trenger du

Myndighetene anbefaler et daglig minimumsinntak på 10 µg vitamin D for voksne, gravide og ammende, 20 µg daglig for personer over 75 år, samt 10 µg vitamin D for barn fra 12 måneders alder og ungdom.

Siden vitamin D er fettløselig, vil et overskudd av vitaminet lagres i kroppens fettvev. Det er derfor anbefalt øvre grenser for daglig inntak. Man kan altså trygt innta maks anbefalt døgndose av vitamin D som er:

  • 25 µg for barn opptil 6 måneder
  • 35 µg for barn inntil 12 måneder
  • 16 µg for barn fra 1 til 11 år
  • 40 µg for unge fra 11 til 18 år
  • 50-100 µg for voksne over 18 år

For å finne ut om du trenger tilskudd bør du sjekke D-vitaminstatusen din hos legen.

Tilskudd med D-vitamindråper anbefales også til spedbarn helt ned til én ukes alder, fra én ukes alder til 11 måneder er anbefalt inntak 10 µg vitamin D daglig. Dette gjelder kun barn som ammes eller delammes, ikke når det gis morsmelkerstatning da denne er tilsatt vitamin D.

Fet fisk – eller kosttilskudd

Du finner vitamin D i fet fisk som laks, ørret, kveite, sild og makrell og i rogn og fiskelever. Enkelte melkeprodukter, margarin, plantedrikker og plantebaserte yoghurter er tilsatt vitamin D. Også eggeplommer inneholder vitamin D.

Du skal spise svært mye fet fisk i hverdagen for å dekke behovet for vitamin D. Derfor trenger de fleste kosttilskudd med vitamin D i vinterhalvåret, i måneder som har bokstaven «R» i navnet.

Ulike kilder til vitamin D i kosttilskudd

To naturlig forekommende former for Vitamin-D er vitamin D3 (kolekalsiferol) og vitamin D2 (ergokalsiferol). Vitamin D3 finnes blant annet i marine kilder og vitamin D2 i enkelte plantekilder. I kosttilskudd brukes hovedsakelig vitamin D3, da dette er den mest bioaktive formen. Lanolin (ullfett), lav og fisk er likeverdige kilder til vitamin D3.

Vitamin D-tilskudd der vitaminet kommer fra fisk er egnet for alle untatt vegetarianere og veganere. Tilskudd med vitamin D fra lanolin (ullfett fra sau) er også egnet for vegetarianere som aksepterer bruk av lanolin. Tilskudd med vitamin D fra lav er egnet for alle, også veganere.

Blant annet er SHIFT Naturlig-D3 80 µg et tilskudd med vitamin D fra lav, mens blant annet Pharma Nord D Pearls, Soma Flytende vitamin D med sitronsmak og Sunkost Vitamin D 40 µg eller 80 µg inneholder vitamin D fra lanolin.

Du finner også omega-3-tilskudd tilsatt vitamin D fra fisk. Dette er ikke rene vitamin D-tilskudd, men kan være et supplement til det totale dagsbehovet for vitamin D. Blant annet finner du Berit Omega-3 MCT+D trankapsler og Berit Omega-3 MCT+D tran.

Kapsler, tabletter og flytende

Du får D-vitamintilskudd som kapsler, tabletter og som flytende tilskudd/i dråpeform. Det er ingen forskjell på opptaket utfra hva slags tilskudd du velger, kapsler, tabletter eller flytende.

Det anbefales å ta vitamin D sammen med mat som inneholder fett, da fett er nødvendig for opptaket. Tilskudd i kapsel- eller dråpeform inneholder derfor ofte fett.

Les mer om gode produkter nedenfor.

Vitamin D kommer som tabletter, kapsler og som flytende tilskudd, her som flytende.

Kapsler

Sunkost Vitamin D3 40 µg og Sunkost Vitamin D3 80 µg, er kapsler med vitamin D fra lanolin.

Det samme er Pharma Nord D-Pearls, velg mellom 20 µg, 40 µg og 80 µg vitamin D per kapsel.

Biosym Veg D3 er kapsler, vitamin D kommer fra lav, egnet for veganere. 

Solaray Vitamin C og D er et kombinert tilskudd med vitamin C og vitamin D, i kapselform.

Tabletter

SHIFT Naturlig-D3 80 µg kommer som tabletter, dette er et vegansk kosttilskudd med vitamin D fra lav.

Sunkost Vitamin D3 Vegansk 80 μg er et vegansk tilskudd med vitamin D, kommer som tabletter. Vitaminet er hentet fra lav.

Flytende tilskudd

Av flytende tilskudd får du Soma Flytende vitamin D med sitronsmak, og for barn får du det flytende tilskuddet Soma Vitamin D3 for barn. Disse inneholder vitamin D fra lanolin.

Influidity Flytende Vegansk D3 er et flytende vitamin D-tilskudd med vitamin D3 fra lav, egnet for veganere.

Du får også det flytende tilskuddet BioCare D-vitamin Biomulsion Nutrisorb, som er et vitamin D-tilskudd som er fremstilt ved hjelp av BioMulsion-teknologi. 

BetterYou D3000 Vitamin D Oral Spray er et vitamin D-tilskudd i sprayform. Disse produktene inneholder alle vitamin D fra lanolin.

Lurer du på hvilket vitamin D-tilskudd som passer best for deg?

Kom innom en Sunkost-butikk og snakk med våre kunnskapsrike ansatte, de vil hjelpe deg med å finne kosttilskuddet som passer best for dine behov.


Kilder: Helsedirektoratet, «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», rapport IS–2170. 2014, Norsk Helseinformatikk, «Vitamin D i mat», Norsk Helseinformatikk, «Vitamin D-mangel», Healthline.com, «7 Healthy Foods That Are High in Vitamin D» ​​​​​​,​Tidsskriftet Den norske legeforening, «Fisk - ikke bare omega-3»