Guide til sukkererstatning – FAQ om Sukrin

Sunkost sukrin

Sukrin - Naturlig sukkererstatning

Den amerikanske professoren Robert Lustig omtaler sukkerposen de fleste av oss har i kjøkkenskapet for «den hvite giften». I sin bok «Søtt og farlig – den bitre sannheten om sukker omtaler han raffinert sukker som avhengighetsdannende. Sukker kan i store mengder være uheldig for kroppen og tilfører mange kalorier, men ingen nyttige næringsstoffer.

Det finnes mange alternativer til hvitt, raffinert sukker i helsekost. Når man erstatter sukker i matlaging er det viktig å ta hensyn til produktenes egenskaper og søtningsgrad sammenlignet med sukker. Enkelte sukkererstatninger er flere hundre ganger søtere enn sukker, og må doseres i langt lavere mengder. I denne artikkelen legges det fokus på Sukrin. Sunkost har flere Sukrinprodukter med ulike søtningsgrader for ulike bruksområder. Prøv deg frem og finn din favoritt.

PRODUKTER MED SØTNINGSGRAD OPP TIL 60-70% AV HVITT SUKKER:

Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 400 gr
kr 78
Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 500 gr
kr 69

Økologisk Sukrin består kun av økologisk erythritol. Det er tannvennlig og virker som en antioksidant i kroppen.
Søtningsgrad: Det er litt mindre søtt enn sukker (ca 70 % av sødmen).
Bruksområde: Kan brukes alle steder du ville brukt strøsukker: over bær, frokostblanding, grøt, i varm drikke m.m.
Kalorier: 0

Sukrin består av erythritol og har konsistens som strøsukker.
Søtningsgrad: Litt mindre søt enn vanlig sukker.
Bruksområde: Perfekt alle steder du ville brukt strøsukker og til koking, baking og sylting.
Kalorier: 0

PRODUKTER MED SØTNINGSGRAD LIK SOM SUKKER:

Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 250 gr
kr 49
Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 400 gr
kr 76

Sukrin:1 består av erythritol og steviol glykosider.
Søtningsgrad:  Like søtt som sukker.
Bruksområde: Kan brukes alle steder du ville brukt strøsukker og er ideelt til baking.
Kalorier: 0

SukrinMelis  består av erythritol og steviol glykosider.
Søtningsgrad:  Samme søtningsgrad som vanlig melis.
Bruksområde: Velegnet til kaker og desserter som ikke skal stekes (f.eks. ostekake).Pisket krem, ostekrem, smørkrem, sjokoladeglasur, o.l. Dekorasjon/dryss. Perfekt på et LCHF kosthold.
Kalorier: 0

Innhold: 250 gr
Merke: Funksjonell Mat
kr 55
Innhold: 500 gr
Merke: Funksjonell Mat
kr 79

Sukrin Gold består av erytritol, tagatose, glyserol, malt-ekstrakt og steviol glykosider (stevia). Rund med fyldig smak.
Søtningsgrad:  Samme søtningsgrad som vanlig sukker.
Bruksområde: Erstatter både hvitt og brunt sukker. Perfekt i varme drikker, over yoghurt, i desserter, raw-food og baking.
Kalorier: Kun 8 kalorier per 100g.

PRODUKTER MED SØTNINGSGRAD SØTERE ENN SUKKER:

Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 250 gr
kr 79

Sukrin+ består av erytritol og stevia.
Søtningsgrad: Dobbelt så søtt som vanlig sukker.
Bruksområde: baking og matlaging. Sukrin+ er også velegnet til te, kaffe og som strøsukker.
Kalorier: 0

OFTE STILTE SPØRSMÅL OM SUKRIN:

  • Er Sukrin naturlig?

Ja, Sukrin er basert på sukkeralkoholet erythritol som finnes naturlig i blant annet pærer, meloner og sopp. Det finnes også i fermenterte matvarer som ost, vin og soyasaus. Både stevia og Sukrin er 100 % naturlige produkter. Utvinningen stoffene foregår i naturlige prosesser og det finnes ingen kunstige tilsetningsstoffer i Sukrin+.

  • Er Sukrin det samme som fruktose/fruktsukker?

Nei. Fruktose er en sukkerart med 400 kalorier per 100 gram, akkurat som vanlig sukker. Sukrin er ikke en sukkerart og har 0 kalorier.

  • Er Sukrin karbohydrater?

Både ja og nei. Sukrin regnes som et karbohydrat, men oppfører seg annerledes enn andre karbohydrater som sukker eller stivelse. Sukrin blir ikke benyttet som energi i kroppen. Den utskilles ubrukt gjennom urinen. Dette gjør at Sukrin passer godt ved for alle som vil unngå unødvendige karbohydrater og de som foretrekker lavkarbokosthold.

  • Er det trygt å spise Sukrin under svangerskap og amming?

Sukrin passerer gjennom fordøyelsessystemet så og si uten å bli tatt opp av kroppen. Det har derfor svært liten til ingen innvirkning på blodsukkeret, eller kroppen for øvrig. Er du gravid eller ammende og er i tvil, anbefaler vi deg å rådføre deg med lege.

  • Hvordan blir Sukrin fremstilt?

Fremstillingen skjer ved en naturlig gjæringsprosess (fermentering), hvor man bruker druesukker som råstoff. Dette er samme metode som brukes for å lage blant annet vin og yoghurt. I etterkant av denne gjæringen blir produktet renset, oppvarmet og filtrert, slik at det ikke er noe spor av gjær igjen. Det er derfor helt trygt å bruke Sukrin, også dersom du ikke tåler gjær/sopp eller har Candida-intoleranse.

  • Er Sukrin godkjent i Norge?

Ja, Sukrin (erythritol) ble godkjent i EU (og Norge) sommeren 2006, etter en grundig vurdering.

  • Hva er holdbarheten på Sukrin?

Sukrin er merket med en “best før dato”  som er 3 år etter produksjonsdato. I praksis har Sukrin tilnærmet ubegrenset holdbarhet, akkurat som vanlig sukker.

ANDRE PRODUKTER:

Innhold: 200 gr
Merke: Øvrige varer
kr 59
Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 40 gr
kr 30

Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 1000 gr
kr 176
Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 75 gr
kr 29
Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 65 gr
kr 29

Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 410 gr
kr 69
Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 360 gr
kr 69
Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 220 gr
kr 64

Les mer om andre alternativer her