Hold deg frisk med et godt immunforsvar

Om vinteren blir immunsystemet ditt utsatt for store prøvelser. Å sørge for et godt daglig vedlikehold av immunsystemet – er den beste investeringen du kan gjøre for en langsiktig god helse.

Frisk på grønn resept

Det er mye som kan gjøres for å styrke immunforsvaret. Aller viktigst er en jevnt over sunn livsstil med trening, tilstrekkelig med søvn, minst mulig stress og et variert og næringsrikt kosthold. I tillegg får du kjøpt en rekke naturlige alternativer som kan hjelpe ved behov.

Svekket immunforsvar?

For mange er tilskudd av vitaminer, mineraler og andre naturlige alternativer, nøkkelen til bedre helse, økt livskvalitet og mer overskudd. Det gjelder bare å vite hvilke kosttilskudd som kan hjelpe ved ulike behov. Ønsker du å lære mer om hvilke vitaminer, mineraler og urter som kan styrke ditt immunforsvar kan du lese mer om svarthyll, hvitløk, blålbær, betaglukaner, vitamin D, vitamin c, selen, sink, multivitaminer og omega-3.

Symptomer på forkjølelse?

Så hals er ofte det første tegnet på at en forkjølelse er under utvikling. Det smitter lett og er ofte noe de fleste av oss opplever flere ganger i året. Vi blir aldri helt immun mot forkjølelser. Når man først har blitt forkjølet – hva gjør man? Det er alltid like kjedelig når man kjenner at symptomer på forkjølelse begynner å tre frem. Til tross for at man tar forhåndsregler for å ikke bli syk er sannsynligheten for å bli syk i løpet av året ganske stor da forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har. Dessverre finnes det ingen kur mot forkjølelse, men symptomene kan lindres.

Hva kan hjelpe?

Når man først har blitt syk anses nok søvn og hvile som det beste du kan gjøre for kroppen din. Stress ned, og lytt til kroppen din. Hvis du lar kroppen din få nok hvile kan immunforsvaret konsentrere seg om å ta seg av forkjølelsessymptomene. Ikke la forkjølelsen ødelegge humøret ditt. Vær positiv og husk at forkjølelsen ofte ikke varer så alt for lenge. Det er veldig viktig å drikke nok vann, slik at væskebeholdningen i kroppen opprettholdes.

Det å holde seg varm er også viktig. Immunforsvaret kan svekkes når vi fryser, og blodet trekkes vekk fra nese, ører og hender. Å være kald kan dermed gjøre oss mer mottagelig for forkjølelse.

Drikk varm drikke! Det kan hjelpe å drikke Echinaforce Hot drink som inneholder et patentert ekstrakt fra økologisk frisk rød solhattplante med rot. Echinaforce kan hjelpe ved forkjølelsessymptomer, både forebyggende og akutt. Hot drinken smaker som toddy, og er også fin for barn.

Sliter du med hoste om natten kan det vært et godt forsøk og spise eller drikke noe med honning før leggetid. Du kan enten ta en teskje honning å spise den rett fra krukken, blande honningen i en bolle med havregryn eller røre den ut i en kopp med te.

Ingefær-te kan også være et godt alternativ da ingefær er kjent som en gammel plante, som kan dempe forkjølelseplager.

Tett nese? Da kan Fenumax være nyttig. Fenumax inneholder bukkehorn og timian og er rask og effektiv mot tett nese. Et naturlig alternativ til nesespray! Benyttes ved forkjølelses- eller lette allergisymptomer. Kan brukes både forebyggende og akutt.


Styrk immunforsvaret


Rød solhatt

Rød solhatt er en av de eldste plantene som tradisjonelt har vært brukt i folkemedisinen. Solhatt brukes til å styrke immunforsvaret i utsatte perioder eller når man kjenner de første symptomer på forkjølelse.

Hvitløk

Hvitløk kommer opprinnelig fra Asia. I dag kultiveres den over hele verden, og hvitløk er en av de mest brukte urtene både i matlaging og som naturmiddel.

Svarthyll

Svarthyll er i århundrer blitt brukt som folkemedisin i Nord- Europa for å styrke allmenntilstanden i vinterhalvåret.

Blåbær

Blåbær er en av de vanligste viltvoksende plantene i Norge. Disse næringsrike bærene brukes blant annet i desserter, kaker, saft, syltetøy eller smoothies. Som kosttilskudd brukes de ofte for å styrke immunforsvar og synet.

Betaglukaner

Betaglukaner er naturlige stoffer som finnes i blant annet sopp, gjær og korn. Spesielt har disse virkestoffene vist seg å bidra til normale kolesterolverdier i blodet og til å begrense blodsukkerstigningen etter et måltid.

Selen

Selen er et sporstoff (mineral) som inngår i flere prosesser i kroppen. Blant annet er selen nødvendig for immunforsvaret og viktig for hår og negler.

Vitamin D

Vitamin D, som også kalles for solskinnsvitaminet, er et fettløselig vitamin som produseres i huden vår når den utsettes for UV stråler fra solen. Vitamin D er blant annet nødvendig for en sterk beinbygning og et godt immunforsvar.

Vitamin-C

Vitamin-C er et vannløselig vitamin som kan styrke immunforsvaret og bidra til oppbygning og vedlikehold av beinbygning, brusk og tenner. De fleste får dekket sitt behov av Vitamin-C gjennom et sunt og variert kosthold.

Sink

Sink er et sporstoff med mange viktige funksjoner i kroppen vår. Blant annet er sink nødvendig for immunforsvaret, syn og hud, hår og negler.

Multivitaminer

Multivitaminer er kosttilskudd som er satt sammen av de fleste fettløselige og vannløselige vitaminer og som i tillegg inneholder viktige mineraler og sporstoffer.

Omega-3

Omega-3 er livsnødvendige næringsstoffer som vi må få tilført gjennom kostholdet eller som tilskudd. De beste kildene til omega-3 er fet fisk og fiskeolje. Omega-3 er godt for hjerte, syn og hjerne.

Melkesyrebakterier

Melkesyrebakterier er gode bakterier som lever i tarmen vår og som man også kan ta som kosttilskudd. Tilskudd av melkesyrebakterier tar man gjerne som et daglig tilskudd, ved reiser til eksotiske steder i utlandet eller ved antibiotikakurer.